Duizeligheid, kun je daar iets aan doen?
Wat te doen tegen duizeligheid?
Duizeligheid, vrijwel iedereen kent het gevoel waarbij de wereld om je heen draait, je een zweverig gevoel ervaart of het idee hebt dat je elk moment kan vallen.
Duizeligheidsklachten jagen vaak angst aan, worden als bedreigend ervaren. Daarbij hebben veel mensen te maken met deze klachten. Maar wat als je duizeligheidsklachten je daadwerkelijk beperken in je dagelijkse bezigheden? Met name voor ouderen blijkt duizeligheidsproblematiek een enorme impact op de kwaliteit van leven te kunnen hebben.
Opvallend genoeg wordt, ondanks de grote impact die de klachten kunnen hebben, vaak onterecht gedacht dat ze een gegeven zijn. Een symptoom behorend bij de achterliggende oorzaak waar je mee moet leren leven en waar weinig (meer) aan te doen is.
Duizeligheidsproblematiek: makkelijker opgelost dan gedacht
In onze praktijk blijkt het tegendeel. Onze orofaciaal therapeuten komen in de dagelijkse praktijk veel patiënten tegen met duizeligheidsproblematiek. Hierbij zijn er verschillende vormen van duizeligheid te onderscheiden.
In deze blog gaan we in op draaiduizeligheid, waarbij je als sensatie het gevoel kan hebben dat de wereld om je heen draait of dat je zelf draait. Vaak met misselijkheid en angst als gevolg. Draaiduizeligheid komt meestal door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Draaiduizeligheid komt voor bij: positieduizeligheid (BPPD), neuritis vestibularis (ontsteking aan het evenwichtsorgaan) en de ziekte van Ménière.
Mocht je draaiduizelig worden door omhoog te kijken, te bukken of in bed te gaan liggen dan kan het zijn dat je last hebt van positieduizeligheid (BPPD). Vaak zijn er slechts 2 behandelingen nodig om de klachten volledig te laten verdwijnen.
Bij een ontsteking aan het evenwichtsorgaan werkt een van de evenwichtsorganen niet, je bent dan meestal de eerste 3 dagen erg ziek, bent erg draaiduizelig. Vaak lig je misselijk op bed. Eenmaal weer opgeknapt en uit bed verdwijnen de klachten vaak vanzelf. Toch komt het ook vaak voor dat de klachten blijven. Mocht dit het geval zijn kunt u bij ons terecht voor oefeningen om de klachten te verminderen.
Ligt de oorzaak van de problemen op het gebied van aandoeningen zoals de ziekte van Ménière? Wij kunnen deze oorzaak niet wegnemen maar de impact van de duizeligheidsklachten sterk verminderen.
Wat te doen tegen duizeligheid? Maak een afspraak!
Kampt u met duizeligheidsklachten? Ga ermee aan de slag met onze therapeuten, bel direct om een afspraak te maken met een van onze, op het gebied van duizeligheid, gespecialiseerde therapeuten.
Niet voor niets is een veelgehoorde uitspraak bij de behandeling van patiënten met duizeligheidsproblematiek binnen onze praktijk: “Was ik maar veel eerder aan de slag gegaan met mijn duizeligheidsklachten”.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!