Fysiotherapie bij kaakklachten of hoofdpijn

,

Fysiotherapie bij kaakklachten of hoofdpijn ? Nog nooit van gehoord!

Dit is iets wat wij als kaakfysiotherapeuten vaak horen van onze patiënten. Als er sprake is van (onverklaarbare) kaak- of hoofdpijnklachten wordt er in veel gevallen niet direct door u of uw huisarts of  tandarts aan fysiotherapie gedacht. Toch kan de oorzaak van uw klachten, zoals hoofdpijn, iets zijn waar wij als fysiotherapeuten samen met u iets aan kunnen doen. Hoe dat zit gaat we uitleggen.

Het openen en sluiten van uw mond is iets vanzelfsprekends. Dit doen we bijvoorbeeld als we praten, eten of gapen. Zeker als je geen pijn hebt, denk je hier niet eens over na! Het openen en sluiten van uw mond is onder andere mogelijk door het kaakgewricht en de spieren rond de kaak. Deze spieren werken op een bijzonder goede manier samen en zou je grofweg kunnen onderverdelen de ‘’kaak-openers’’ en de ‘’kaak-sluiters’’. Vooral de kaak-sluiters zijn sterke jongens en vaak zijn zij het die pijn veroorzaken. Maar hoe kan dat dan?

Als we 5 mensen op een rij zetten, zullen ze alle 5 andere mondgewoontes hebben. De één klemt of knarst wat meer met zijn kiezen, de ander duwt zijn tong tegen zijn voortanden en weer een ander doet aan wangzuigen of lipbijten. Bij al deze gewoontes zijn de kaak-sluiters actief. Stress of drukte kunnen deze mondgewoontes flink versterken waardoor je heel hard klemt of met je tong duwt, want zoals ik al zei die kaak-sluiters zijn erg sterk! Nu kun je je wellicht voorstellen dat wanneer je dit een lange periode, veel en intensief doet, deze  kaak-sluiters behoorlijk overbelast en vermoeid raken. Het kan zelf zo zijn dat er allerlei spierknopen (triggerpoints) ontstaan in deze spieren. Dit geeft flinke pijn rond de kaak maar kan ook uitstralende pijn geven elders in het hoofd, bijvoorbeeld spanningshoofdpijn.

Oké, dit is dus waar de pijn heel goed vandaan kan komen. Maar.. Hoe komen we er vanaf?!

Als blijkt dat uw klachten hier vandaan komen gaan we samen met u aan de slag met twee dingen. Als eerste gaan we kijken waar uw mondgewoontes vandaan komen en gaan we u leren deze patronen te herkennen en te verminderen. Daarnaast gaan we samen met u zorgen dat die overbelaste kaak-sluiters weer gaan ontspannen. Dit zal de pijn doen afnemen en nog belangrijker,  je hebt handvatten om de pijn in het vervolg voor te blijven.

Het boven genoemde is een veelvoorkomende oorzaak van kaakklachten maar er zijn er uiteraard nog meer mogelijke oorzaken. Binnenkort volgt er nog een blog waarbij we juist dieper in zullen gaan over fysiotherapie bij hoofdpijnklachten.

Kampt u met kaak- en/of hoofdpijnklachten die maar niet over gaan? Maak dan een afspraak bij één van onze kaakfysiotherapeuten om uit te zoeken waar uw klachten vandaan komen. Want hoofd- of kaakpijn is echt veel te hinderlijk om alleen mee te blijven lopen! Voor meer informatie kunt u ook nog kijken op de website van de hoofdfysio.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.