Rugklachten, kan fysiotherapie daarbij helpen?

,

Heeft u al een langere periode regelmatig last lage rugklachten? Heeft u het gevoel de rug zelf wel eens te moeten kraken? Het gevoel dat het zomaar in de rug kan schieten? Last van stijfheid na lang zitten of staan?

Bij bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van instabiliteitsklachten van de rug, ook wel ‘Motor Control Impairment ‘ (MCI) genoemd.

In Nederland komt lage rugpijn erg vaak voor, 60-90% van de westerse bevolking krijgt er wel eens mee te maken (NHG-Standaard). MCI is een aandoening die valt onder de zogenoemde a-specifieke lage rugklachten. Dit betekent dat wanneer er een röntgenfoto of MRI scan van de rug wordt gemaakt, deze aandoening niet zichtbaar is. Van alle gevallen van acute lage rugpijn is circa 95% a-specifiek. MCI is een aandoening die overigens niet ernstig is, maar vaak wel erg vervelend en/of beperkend.

De reden van de hoge frequentie van lage rugklachten is onder andere de enorme druk van het bovenlichaam dat wordt opgevangen en gestuurd door de lage rug. Deze is hiertoe in staat door een nauw samenspel van tussenwervelschijven, facetgewrichten en spieren. De tussenwervelschijven vangen met name de druk op wanneer we buigen, iets tillen of roteren met het bovenlichaam. De facetgewrichten nemen deze rol op zich zodra we kantelen of de rug achterover strekken.

Deze bewegingen worden begeleid door twee soorten spiergroepen namelijk de kleine, diep gelegen spieren en de grote, oppervlakkige spieren.  De kleinere, diepere spieren zijn erg belangrijk voor de sturing en coördinatie van bewegingen van de wervelkolom. De grotere spieren zorgen meer voor de grovere bewegingen en de kracht.

Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen met een MCI de kleine, diep gelegen spieren minder actief zijn en dus eigenlijk verzaken om de bewegingen goed te coördineren. Er treed dan een disbalans op tussen de samenwerkende spieren, wat er toe kan leiden dat bepaalde bewegingen niet meer juist worden uitgevoerd, de bewegingsassen iets verplaatsen en er dus overbelastingspunten ontstaan, welke bijvoorbeeld resulteren in rugpijn.

Een oorzaak van deze disbalans is niet geheel bekend. Het vermoeden is dat het kan ontstaan na een doorgemaakt trauma (zoals een val, botsing, etc), een verkeerde houding, repeterende bewegingen in het dagelijks leven, veel zitten of te weinig bewegen.

De behandeling van MCI is gericht op het verbeteren van de coördinatie en stabiliteit van de kleine, diep gelegen spieren. Dit vergt inzet, geduld en discipline maar met het juiste doorzettingsvermogen en goede begeleiding van uw fysiotherapeut zal dit resulteren in minder of geen rugpijn.

Herkent u zich in dit verhaal of kampt u met andere rugklachten waar u maar geen grip op krijgt? Maak dan een afspraak bij één van onze (manueel)therapeuten en ga samen met hen aan de slag om dit te verhelpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.